موسیقی یک زبان بین المللی است برای ابراز آرزو های نهفته و آشکار دلها
مسعود شعاری سه تار نوازی را به دو مکتب کلی خلاصه می کند مکتب عبادی و مکتب درویش خان صبا. صبا به پوزیسیون صحیح دست معتقد بود و ان را توصیه می کرد.
مکتب عبادی بیشتر بداهه نوازی است با دید و نگرش خاصی که در ریتم ها و اوازها تغییرات زیادی در جملات ردیف دیده میشود.مکتب او مکتب پیشرفته ای است چنانچه سازهای قدیمی همیشه با واخوان همراه بوده است در حالی که ایشان از تک سیم و پشت ناخنهایی استفاده میکرد که در ان مستقیما صدای اصلی شنیده نمیشد مضراب های ایشان به خصوص در فرم پایه متفاوت است.ملودی های عبادی همیشه از طراوت و تازگی برخوردار است چون او همیشه از تازگی و طراوت علاقمند بود.
مکتب عبادی بداهه نوازی صرف است و رسیدن به ان حداقل چهل سال زمان احتیاج دارد ولی مکتب درویش خان و صبا بداهه نوازی بر اساس جمله های ردیف است و به هر صورت اینجا روایت هاست که تاثیر گذار است.هرمزی و فروتن نیز جزء این مکتب حساب می شوند.
چپ ها در ساز هرمزی و صبا نقش تعیین کننده دارنددر صورتی که در ساز فروتن ریز نقش تعیین کننده دارد و در ساز عبادی تک های درخشان.
نوع اموزشی که اینها می دیدند با کمی اختلاف یکی بوده است کما اینکه همه اینها بجز عبادی از درویش خان تبرزین طلا گرفته اند ولی چون این ادمها هر کدام روح متفاوتی داشته اند نوع نگرش و دیدشان نسبت به موسیقی با یکدیگر فرق می کند.فروتن با صلابت و قدرت خاصی که شایسته شخصیت اوست مضراب می زند ساز هرمزی با لطافت خاصی که تیپ ظرایف روحش به ان شکل بوده همراه است.
صبا پختگی خاصی به همراه تکنیک و دانش در سازش نمایانگر است و همینطور ارسلان درگاهی با خصوصیات مکتب درویش خان صبا ساز می زده است.
مطالعه روی مکاتب مختلف در هر سازی ضروری است. بایستی بر روی مکاتب کار کرد تا انچه مورد نیاز است به دست اید سپس هر نوازنده ببیند که حرف خود او چیست.
برگرفته از سایت پرشین سینگرز
صبا به وضع قرار گرفتن انگشت ها بر روی دسته ستار و دست راست بر روی صفحه سه تار اهمیت خاصی قائل بود.
چون دسته سه تار معمولا بلندتر از دسته تار است طبعا در سه تار پرده ها فاصله بیشتری پیدا میکنند و به مناسبت اینکه دسته سه تار نازک تر از دسته تار است در دست گرفتن سه تار و وضع انگشتان بر روی ان مشکل تر و حساس تر می شود.علاوه بر این چون در سه تار(بر خلاف تار که ظاهرا مضراب در ان نقش موثری دارد) کار پنجه مهمتر از مضراب است و مقداری از کار مضراب را پنجه انجام می دهد و به خصوص به جهت انکه در سه تار با پنجه کاری به قطعه حالت داده می شود وضع قرار گرفتن دست بر روی سه تار مورد توجه قرار می گیرد.
صبا با دست چپ سه تار را به قسمی می گرفت که پنجه برای اجرای قطعات مخطلف امادگی داشت.گاهی در بعضی چهار مضراب ها انگشت شست را از پشت بر روی دسته سه تار می اورد و از طرف بالا پرده ها را می گرفت.
صبا دست راست را در فاصله معینی بین خرک و دسته بر روی صفحه سه تار می گذاشت و برخلاف عده ای از نوازندگان که در وقت نواختن انگشتان دست راست را ازاد می گذارند صبا انگشت وسط را بر روی صفحه سه تار تکیه می داد.این تکیه گاه برای اجرا کردن مضراب های چپ و راست صبا تمام حساب داشت و اگر چند ساعت متوالی سه تار می نواخت یک مضراب چپ و راست ان بی قاعده نبوده و ضروری به نظر می رسید.
صبا انگشت سبابه را بیشتر از سایر نوازندگان خم می کرد و به سمت کف دست می برد و در نتیجه از برخورد ان با سیم صدای لطیفتری بر می خاست.
صبا پوزیسیون دست چپ را هرگز غوض نمی کرد و دست خود را بر روی صفحه سه تار حرکت نمی داد و کاری را که بعضی از نوازندگان با جلو و عقب بردن دست به سمت دسته و خرک سه تار می کنند صبا با قوی و ضعیف نواختن مضراب های چپ و راست به بهترین وجهی انجام می داد.
در وقت نواختن چهار مضراب ها بدون انکه پوزیسیون دست عمض شود انگشت صبا با قدرت و چابکی خاصی به سیم بم بالا می خورد و در فضا خطی بیضی مانند ترسیم می کرد که واقعا تماشایی بود.
Power By:
LoxBlog.Com |